Tarina

Histan Sista on alter egoni Marie Ilolan rakkauslapsi, joka valmistaa elämäniloisia vaatteita ja asusteita pääasiassa kierrätetyistä materiaaleista. Korjaan vanhan liiton tekeleitä, naitan uusia kangaspaloja toisilleen ja virkkaan uutta alkua haikailevan mekon kaulukseen jännittävän pitsin.

Histan Sistan tarina alkoi syksyllä 2013, kun löysin itseni puvustamasta teatteritaiteen opintoihini liittyvää lopputyötä. Olen koko ikäni mieltänyt itseni käsityöläiseksi ja rakastanut herkullisia värejä, erikoisia kuoseja ja hitusen teatraalista pukeutumista. Joskus teini-iässä tulin siihen tulokseen, että on parasta alkaa ommella vaatteensa itse, jos haluaa mieleistä ja vanhemmiten mukaan on tullut myös ekologinen aspekti; maailmassa on jo ihan tarpeeksi rompetta enkä tahdo itse olla edesauttamassa sen lisääntymistä. Siksi kierrätysmateriaalit.

Histan Sista on tähän mennessä tehnyt pääasiassa erilaisia takkeja retroisista väriläiskistä dramaattisempiin haltijahuppumalleihin, vanhoista huiveista kasattuja turbaaneja ja nostalgiaa henkiviä lippalakkeja sekä erilaisia kannettavia asioita pussukoista jooga- ja jumppalaukkuihin. Tuotteita saa tällä hetkellä kahdelta jälleenmyyjältäni (katso Jälleenmyyjät-kohta) sekä erilaisista tapahtumista, joita kulkemaan syntyneenä beduiinina kierrän säännöllisen epäsäännöllisesti. Mittatilaustöitä otan vastaan kotiseutuni Pohjois-Savon alueella.

Moni on kysynyt mitä Histan Sista tarkoittaa. Hista viittaa rakkaaseen pikkusiskooni, jota olen kutsunut jo 30 vuotta kyseisellä nimellä. Allekirjoittanut lienee sitten se Sista, jonka urbaani sanakirja tuntee termillä ”proud black woman”.  Vaikka hiusteni väri onkin ennättänyt muuttua jo mustasta punertavammaksi, on Histan Sistan elämänasenteessa edelleen ripaus Aretha Franklinia ja muita sielunsiskoja. 🙂

Hilariously Yours,

Marie